Miljoenennota: aandacht voor armoedebestrijding, koopkracht iets omhoog

Naast de rijtoer, de hoedjesparade en Troonrede is het aanbieden van 'het koffertje' met daarin de Rijksbegroting voor komend jaar natuurlijk een belangrijk onderdeel van Prinsjesdag. Maar als er een demissionair kabinet is, staat er in de Miljoenennota over het algemeen niet echt iets verrassends.

Miljoenennota koffer derde dinsdag in september
Nieuws
Datum: 20-09-2023

Koopkracht
Iedereen merkt de effecten van de hoge inflatie en daarom moet de koopkracht over de brede linie omhoog. Volgens de berekeningen gebeurt dat ook en gaan we er volgend jaar in Nederland gemiddeld 1,8% op vooruit. Als dat uitkomt, zou een verdere koopkrachtdaling van een groot deel van de bevolking een halt worden toegeroepen. Meer hierover leest u in dit artikel.

Zorg
Inflatie, hogere lonen en een toenemende zorgvraag maken dat de premie van de basisverzekering volgend jaar opnieuw zal stijgen. In tegenstelling tot vorig jaar geldt dit niet voor de zorgtoeslag. Het eigen risico, dat u bijvoorbeeld moet betalen als u medicijnen gebruikt of een specialist bezoekt, gaat niet omhoog. Meer over zorgkosten in 2024 leest u in dit artikel.

Woonlasten
Naast huur en hypotheek vallen ook – onder andere – energiekosten onder woonlasten. Omdat zowel het energieplafond als de energietoeslag in 2024 verdwijnen, kan dat effect hebben op de maandelijkse kosten van huishoudens. Meer over woonlasten in 2024 leest u in dit artikel.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit bericht of één van de andere artikelen? We helpen u graag. Neem gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12