Miljoenennota: woonlasten in 2024

Woonlasten vormen hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van uw vaste lasten. Naast huur of hypotheek vallen daar ook belastingen en energiekosten onder.

Nieuws
Datum: 20-09-2023

De kans is groot dat uw woonlasten volgend jaar stijgen. Hoeveel precies kan van huishouden tot huishouden verschillen. De ontwikkelingen van de belangrijkste onderdelen van uw woonkosten in  2024 hebben we hier voor u op een rij gezet.

Hypotheekrenteaftrek
Hoewel er in de Tweede Kamer nog steeds kritiek klinkt op de hypotheekrenteaftrek, veranderen de regels hiervoor volgend jaar niet. Ongeacht de hoogte van uw inkomen mag u maximaal 36,97% (het tarief uit de eerste belastingschijf) van de betaalde rente aftrekken, mits u aan de voorwaarden voldoet.

Eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait is een vorm van belasting op woningbezit. Die hangt samen met de WOZ-waarde van uw koophuis. Een percentage daarvan moet u optellen bij uw inkomen. De kans is groot dat die waarde hoger is dan een jaar geleden en dat u dus meer belasting moet betalen.

Wet Hillen in 2024
Heeft u uw hypotheek grotendeels of helemaal afgelost? Dan is uw eigenwoningforfait hoger dan de aftrekbare kosten. In de Wet Hillen was geregeld dat u dit verschil als aftrekpost mocht opvoeren bij uw belastingaangifte. Deze wet wordt echter in dertig jaar afgebouwd. Praktisch gezien betekent dit dat u in 2024 nog 80,01% van het verschil mag aftrekken. Of anders gezegd: dat u 19,99% van het eigenwoningforfait moet opgeven.

Jubelton verdwijnt
De mogelijkheid om kinderen fiscaalvriendelijk te helpen met de aanschaf of verbetering van een eigen huis verdwijnt in 2024 helemaal. Afgelopen jaar was het bedrag van deze belastingvrije schenking – de 'jubelton' – al flink verlaagd. Wel mogen ouders hun kinderen éénmalig een belastingvrije schenking doen van zo'n € 30.000. Het kind moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Huurkosten
Huren is steeds duurder, waardoor het voor huishoudens met een middeninkomen moeilijk is om een betaalbare huurwoning te vinden. Om daarin verandering te brengen, moet de Wet betaalbare huur op 1 januari 2024 ingaan. Verder gaat de huurtoeslag volgend jaar met maximaal € 34 per maand omhoog.

Energiekosten
Het prijsplafond voor energie verdwijnt, waardoor de maximale prijzen voor een gas en stroom in 2024 vervallen. Daarnaast zullen veel huishoudens ook de fors gestegen belasting op energie vanaf 2024 in hun portemonnee gaan voelen. Verder wil het demissionaire kabinet in 2024 stoppen met de energietoeslag van € 1.300. Wel is er in de winter van 2024 weer een noodfonds voor huishoudens die de energierekening niet kunnen betalen.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12