Zzp’ers meer bewust van risico op arbeidsongeschiktheid

Niet alle ondernemers sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Dat hoeft ook niet per se. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw inkomen te beschermen. Dat iedereen zijn eigen keuzes maakt, is prima. Maar welke keuzes pakken in uw situatie het beste uit? Het gesprek daarover kunt u met ons voeren.

Zakenman met pak aan op kantoor in een rolstoel achter zijn bureau met een computer
Nieuws
Datum: 21-07-2023

Uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en het CBS blijkt dat begin 2023 65% van de zelfstandig ondernemers een financiële voorziening had tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. In 2021 was dat nog 63% en in 2019 was dat 59%. Het is goed dat steeds meer ondernemers zich bewust zijn van hun inkomensrisico.

Spaargeld of broodfonds

Maar welke voorzieningen treffen ondernemers dan? Het vaakst noemen zij spaargeld of beleggingen. Inmiddels geeft 37% van de zzp’ers aan daarop terug te kunnen vallen. Dit is bovendien sinds de meting vanaf 2019 de sterkst toegenomen getroffen voorziening. Een andere oplossing die genoemd wordt is een schenkkring, zoals een broodfonds. Een groep ondernemers zet dan elke maand geld op een broodfondsrekening. Als een van hen arbeidsongeschikt wordt, ontvangt hij een uitkering uit het fonds. Het inkomen kan dan voor een tijdje veiliggesteld worden.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De derde voorziening die ondernemers noemen is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ongeveer 22% van de zzp’ers heeft daarvoor gekozen. Dat aandeel is sinds 2019 vrijwel gelijk gebleven. Verder noemen nogal wat ondernemers de waarde van hun huis of hun bedrijf waarmee ze op financiële zekerheid kunnen rekenen als ze arbeidsongeschikt raken. En ten slotte zijn sommige ondernemers ook nog in loondienst waar hun inkomen bij arbeidsongeschiktheid via de werkgever verzekerd is.

Hoe beschermt u uw inkomen?

Hoe denkt u na over inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid? Behoort u tot de 35% die niets geregeld heeft, bijvoorbeeld omdat u denkt dat een AOV heel duur is? In de praktijk blijkt dat vaak mee te vallen. Wij gaan graag voor u na of er ook voor u een betaalbare oplossing is. Of heeft u wel een voorziening getroffen, maar weet u niet of u daarmee voldoende financiële zekerheid heeft? Wij bespreken met u wat u nog meer kunt doen om uw inkomen te beschermen.

Maatwerkadvies

Neem contact op met ons kantoor voor een gesprek over uw inkomensrisico’s. Iedere ondernemer is anders en daarom kijken we naar het totaalplaatje om een maatwerkadvies te kunnen geven. De oplossingen die we adviseren moeten betaalbaar zijn en passen bij uw wensen en uw persoonlijke situatie.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12