Vuurwerkschade oud en nieuw geschat op € 8 miljoen

De schade die particulieren tijdens de jaarwisseling hebben geleden door vuurwerk lijkt lager uit te vallen dan vorig jaar. Volgens een eerste schatting gaat het om een bedrag van € 8 miljoen. Tijdens de jaarwisseling 2022-2023 was dit nog € 15,5 miljoen.

afval vuurwerk
Nieuws
Datum: 15-01-2024

Hoe hoog de exacte schade dit jaar is, kunnen verzekeraars pas over enkele maanden zeggen. Dat schrijft brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars. De kans bestaat dat het bedrag hoger uitvalt. Dit was vorig jaar ook het geval.

Vuurwerkvrije zones en slecht weer

De strengere regels voor het afsteken van vuurwerk spelen een belangrijke rol in de afname van de vuurwerkschade. Het Verbond wijst in dat verband vooral op het toegenomen aantal vuurwerkvrije zones in gemeenten. Verder heeft het slechte weer waarschijnlijk een rol gespeeld.

De schatting van € 8 miljoen is gebaseerd op het aantal meldingen dat verzekeraars op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag hebben ontvangen. Medische kosten en schade aan openbare gebouwen zijn niet meegenomen in de berekening.

Buitensporig geweld

Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dat ook het aantal incidenten tijdens oudejaarsnacht zijn afgenomen. Daar staat tegenover dat er op sommige plaatsen sprake was van buitensporig geweld en verstoring van de openbare orde. Zo'n driehonderd politieagenten en andere professionals met een publieke taak waren slachtoffer van fysiek en verbaal geweld.

Daarnaast veroorzaakte zwaar en illegaal vuurwerk niet alleen schade, maar ook veel letsel. Ondanks een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers is het letsel door dit soort vuurwerk juist toegenomen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12