Rente persoonlijke lening op zelfde peil als tien jaar geleden

De gemiddelde rente op persoonlijke leningen is in korte tijd flink gestegen. Veel aanbieders zitten inmiddels dicht bij het wettelijke maximum van 12%. Tot en met vorig jaar was dat nog 10%, maar daarin is sinds 1 januari 2023 verandering gekomen.

Zakenman berekent inkomen en rendement op investering in procenten.
Nieuws
Datum: 03-04-2023

De hoogte van de leenrente ligt nu ongeveer op hetzelfde niveau als tien jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView. Het onderzoeksbureau constateert ook dat het aantal rentewijzigingen in het afgelopen jaar spectaculair is toegenomen. Ging het in 2021 om 36 veranderingen, in 2022 waren dat er ruim drie keer zo veel. Ook in de eerste maanden van dit jaar zijn er al weer 25 wijzigingen doorgevoerd.

Opslag lager

De leenrente is opgebouwd uit de maximale wettelijke rente en een opslag. Omdat veel consumenten tijdens de coronacrisis minder inkomen hadden, is die opslag – tijdelijk – verlaagd naar 8%. De wettelijke rente bedroeg toen 2%, waardoor de maximale kredietvergoeding uitkwam op 10%.

Wettelijke rente stijgt

Sinds 1 januari 2023 is de maximale leenrente die geldverstrekkers mogen berekenen echter omhoog gegaan van 10% naar 12%. Niet omdat het maximale percentage van de rente-opslag weer is verhoogd naar het oorspronkelijke niveau, maar omdat de wettelijke rente zelf is gestegen van 2% naar 4%.

Beste lening

Toch blijven er flinke verschillen tussen de aanbieders van kredieten. Er valt dus nog genoeg te kiezen. Bent u op zoek naar een lening? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden en afsluiten van de beste lening voor uw situatie.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12